Waarom de argumenten tegen rauwe melk achterhaald zijn

Rauwe melk

20130211-204510.jpg

De discussie rondom de consumptie van melkproducten is nog nooit zo intens geweest als vandaag de dag. Een populair argument tegen het gebruiken van melkproducten is dat deze voedselbron uitsluitend voor de kalveren bedoelt is, en voor niemand anders. Toegegeven, ik was zelf ook een groot aanhanger van deze gedachte, en ging graag de discussie aan met mensen die het tegendeel beweerde. Ik was toen nog niet bewust van het bestaan van Rauwe melk, laat staan de voedingswaarde hiervan!

Wij als homo sapiens hebben onze evolutie en wijde verspreiding niet te danken aan onze scherpe tanden of klauwen, en al helemaal niet aan onze verplaatsingssnelheid ( we blijven toch een beetje de losers van de savanne ). Toch zijn wij vandaag de dag het meest succesvolle ras op aarde. We overleven in alle werelddelen, in alle klimaten, en onze levensomstandigheden zijn binnen deze verschillende klimaten vaak aan verandering onderhevig geweest die zorgde voor ideale, tot zeer dramatische veranderingen binnen onze habitat. Het succes van ons ras hebben we dan ook puur te danken aan onze creativiteit, vindingrijkheid, en denkvermogen. Het gedijen van een diersoort is uiteraard altijd afhankelijk van de toegang tot voedsel, en dit is voor de mens niet anders.

20130217-164946.jpg

Masai

Vanuit onze creativiteit en vindingrijkheid lijkt het melken van een koe, geit, of ander dier nog helemaal niet zo een gek idee. De Masai ( Afrikaans natuurvolk ), hebben het succes van hun volk, en hun perfecte fysieke conditie te danken aan de consumptie van Rauwe melk, bloed en vlees. Zijn zullen dus met volle overtuiging en een volksdansje beamen dat het melken van het vee het geheim is geweest tot het succes van dit volk. Weston a. Price beschrijft in zijn boek hoe sterk en mooi deze mensen waren, en de meeste mannen van de stam behaalde een lengte tussen de 1.80 en 2 meter. Je zult het niet geloven, maar de mannen van dit volk gingen met 3 man de confrontatie aan met15 leeuwen, en wisten zo de prooi van deze leeuwengroep voor zich te winnen. De Masai staan bekend om hun moed en kracht. De missionarissen binnen het Belgisch Congo voelde zich dan ook genoodzaakt om de Masai hun gevechtsschilden te ontnemen, omdat zij, met hun voortreffelijke lichamen en gereedschappen ieder aangrenzend volk zonder enig probleem de baas waren, en een bedreiging vormde voor de volkeren om hen heen.

Ook wil ik benadrukken dat niet alleen de mens, maar ook verschillende dieren hun creativiteit en denkvermogen hebben ingezet om tot complexe, maar zeer voedzame bronnen te komen. Kijk eens hoe een aap zeer behendig is geworden in het vangen van mieren, door een stokje van precies de juiste maat in een mierennest te steken, en zo 1 voor 1 de mieren van zijn stokje af te likken. Denk hierbij ook aan het feit dat de aap deze moeite doet om tot een dierlijke voedingsbron te komen, en deze in vele gevallen dus verkiest boven het veel makkelijker verkrijgbare plantaardige voedsel. Ook zijn er verschillende voorbeelden van apen die gereedschappen gebruiken om noten te openen.

Ik hoor mensen vaak zeggen ” Wij mensen zijn de enige die melk drinken. Er is geen enkel ander dier dat melk drinkt “. Dit is een foute stelling. Mijn eigen hond geniet van een bakje rauwe melk. Dieren zijn gek op rauwe melk en rauw melkse producten als boter en yoghurt. Hier een leuk verhaaltje over de pimpelmees:

Door hun goede herkenning en leervaardigheid werd rond de jaren 1960-1970 een alternatief gezocht om melk- en karnemelkflessen te sluiten. In deze jaren was het gebruikelijk dat er een dunne folie op de flessen zat in plaats van een dikke metaaldop. De kleur van het laagje stond voor het verschil tussen gewone melk en karnemelk. Pimpelmezen leerden van elkaar en uit nieuwsgierigheid dat karnemelk lekker was en hoe ze deze dunne folie konden verwijderen om van de fles te kunnen snoepen als de melkboer de fles voor de deur had gezet.

( bron: wikipedia )

Nog een reden om het argument ” melk voor de kalfjes ” te verwerpen wordt hier beschreven door de chapter leader van de weston a price foundation Gelderland ( nederland ). ik citeer Mike Donkers:

Er bestaat geen enkel dier dat nee zegt tegen rauwe melk of room of boter of yoghurt. En dit geldt niet alleen voor katten. Ik heb verhalen gehoord van melkdrinkende duiven, eekhoorns, honden, paarden. varkens, kippen, noem maar op. Sterker nog, als dieren waren geevolueerd om herkauwers te melken zouden er veel meer zuivelconsumerende organismes op aarde zijn, zodat we ons eindelijk hadden kunnen ontdoen van dat achterhaalde cliche van ‘de mens is de enige soort die melk drinkt na de zoogperiode…’.

( bron: http://www.westonprice.nl )

Het consumeren van Rauwe Melk was wellicht de volgende logische stap in de evolutie van de mens. De argumenten tegen de consumptie van melkproducten die ik hierboven benoemd heb lijken dus niet houdbaar, en zijn daarom geen reden om daar door geen melkproducten te consumeren. Maar wat zijn dan wel goeie redenen om rauwe melk te drinken? Wat zijn de gezondheidsvoordelen, en waarom is het goed voor ons.

Voor de gezondheidsvoordelen van rauwe melk wil ik het volgende artikel aanraden. In dit artikel wordt duidelijk uiteengezet waarom Rauwe melk zo gezond voor ons is. Melk kan beschouwd worden als een Superfood. Melk geeft ons de juiste vetten, en de juiste balans in essentiële vitaminen, mineralen, enzymen en uiteraard Cholesterol ( waar we absoluut niet zonder kunnen ). Hippocrates schreef rauwe melk voor bij de behandeling van de meest uiteenlopende kwalen. Het is zelfs prima mogelijk om volledig op rauwe melk te leven.

Rauwe melk wordt in de Europese unie verboden door het gevaar van ziekte door bacteriën. Rauwe melk kan alleen maar ongezond zijn wanneer de koe zelf niet in gezonde staat verkeerd. Deze regel is door te trekken in alle gevallen van dierlijke voeding. Eet je een gezond dier, dan wordt je zelf ook gezond. Van zieke dieren wordt je ziek. Logisch toch? Door het koken van de melk ( dit gebeurt met de commerciële supermarkt melk ) worden alle bacteriën in de melk gedood. Dit zou een gezond product moeten opleveren, maar feit is dat ook alle goeie bacteriën gedood worden. De eiwitten, vetten en de melk in zijn geheel wordt kapot gemaakt voordat het de supermarkt ingaat. Wat men over houd is niet meer dan wit water! Als we het over de normale supermarkt melk hebben geef ik de anti-melk beweging ook groot gelijk. De grote melkunies gaan vandalistisch om met de melk. Deze melk had inderdaad beter bij de kalveren terecht gekomen. Supermarkt melk is volkomen zinloos. en schadelijk voor de gezondheid ( vooral door de gebroken eiwitten die onverteerbaar zijn) .

Een ander groot nadeel van supermarktmelk is dit deze melk vaak gehomogeniseerd wordt.

Boven: vetdeeltjes in rauwe melk Onder: vetdeeltjes in gepasteuriseerde en gehomogeniseerde melk

Boven: vetdeeltjes in rauwe melk
Onder: vetdeeltjes in gepasteuriseerde en gehomogeniseerde melk

Homogeniseren van melk houdt in dat de vette bestanddelen van melk (melkvet) en de waterige bestanddelen tot een emulsie worden gemengd. Dit wordt bereikt door de melk onder hoge temperatuur en druk door een zeef met zeer kleine gaatjes te persen zodat kleinere vetbolletjes ontstaan. Hoe kleiner de vetbolletjes, hoe langer het duurt voordat de room uiteindelijk toch weer boven komt drijven. De melk wordt dus kapot gemaakt tijdens het homogenisatieproces, en de melkdeeltjes worden kleiner, waardoor er meer eiwitdeeltjes met de vetbolletjes kunnen binden. Door de homogeniseren van de melk wordt het melkvet in een veel sneller tempo verteerd in de darmen, wat nadelige gevolgen heeft ( dit is mogelijk door de kleinere vetbolletjes ).

Zoals ik al eerder vertelde, kunnen er veel meer eiwit deeltjes binden aan de kleinere vetbollen, en ook deze eiwitten worden nu veel sneller opgenomen door de darmwand, en komen vrijwel direct in het bloed terecht. Het lichaam wordt zeker niet vrolijk van deze overvloed aan eiwitten in het bloed, en reageert hier vaak op met een allergische reactie. De allergene werking van gehomogeniseerde melk is wetenschappelijk vastgesteld. Bovendien wordt door homogenisatie de werkelijke versheid van de melk gecamoufleerd, doordat ze niet meer op roomt.

De discussie rondom melk zal nog een tijd voortduren, en de beide kampen, zowel voor als tegen, zullen steeds nieuwe argumenten aanslepen om hun gelijk te halen, vaak uit wetenschappelijke bron. Ik kies er voor om de wetenschap er niet bij te betrekken, omdat de wetenschap maar al te vaak een gefragmenteerd beeld geeft van de werkelijkheid. Kijk maar eens naar de gehomogeniseerde melk, en wat een kleine verandering in de samenstelling van onze voeding voor grootse gevolgen kan hebben. De natuur bied ons alles in perfectie en compleet aan. Het verwijderen, toevoegen of veranderen van stoffen en structuren in onze voedingsmiddelen hebben ons tot de dag van vandaag niets goeds gebracht, en het is hierom dat ik bewerkte melk afraad, en rauwe melk aanraad.

De Masai hebben voor mij het ultieme bewijs van de gezondheidsvoordelen van rauwe melk getoond. Het boek ‘ Voeding en fysieke degeneratie ‘ van Weston Price verteld over de bevindingen van deze tandarts tijdens zijn onderzoek naar de fysieke topvorm van dit volk, en de voeding ( rauwe melk, bloed en vlees ) die zij aten. De koe is niet voor niets heilig bij de Hindu’s. Ook zij waren zich bewust van de voedingswaarde van de melk. Ik wil iedereen adviseren zelf kennis te maken met de heerlijke smaak en voedzaamheid van Rauwe melk.

Kijk hier waar Rauwe melk verkrijgbaar is bij jou in de buurt. Wanneer er geen adres op de website staat kunt u het altijd vragen op het forum www.westonprice.nl, op stel mij de vraag hier op het blog

Voor diegene die geïnteresseerd zijn in een bredere uitleg over waarom rauwe melk een volledig en heel product is, raad ik nogmaals deze website aan.

Proost!

image

4 gedachten over “Waarom de argumenten tegen rauwe melk achterhaald zijn

 1. Pingback: Basen / Zuren balans | vet gezond

 2. Sinds een tijdje drinken wij ook (weer) rauwe melk.
  Als kind kreeg ik altijd rauwe melk die mijn vader bij de boerderij naast ons ging halen.
  Zelf ben ik actief forumlid op Weston Price. Ik ben in ieder geval hartstikke blij dat ik weer bezig ben met terug te keren naar een degelijk gezond en volwaardige voedingspatroon.

 3. Duidelijk verhaal. maar tenzij je de koe persoonlijk hebt gemolken, weet je toch nooit of deze gezond was? Een groot bedrijf met veel koeien zal ze toch allemaal automatisch laten melken, ook de zieke koeien. De melk wordt samengevoegd en salmonella en andere ziekteverwekkers zijn onderdeel van de hele voorraad. Is er een manier om rauwe melk hiervan vrij te maken zonder verhitting; zonder het industriële proces?

  • Beste,

   Ik haal mijn melk direct van de boer, waardoor ik direct toezicht heb over de toestand waarin de koeien verkeren. Zoek een locale biologisch-dynamische veehouder. Ga het gesprek aan en vraag de boer het hemd van het lijf. Je kunt de melk niet bewerken zonder verhitting, dus doe research.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s